Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Για μια σύγχρονη Θήβα...

Προσπαθώντας κανείς να περιγράψει τη σημερινή εικόνα της πόλης Θήβας, θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το χαρακτηρισμό μιας σύγχρονης πόλης. 

Δυστυχώς, η κληρονομιά του ιστορικού ονόματός της είναι απλά μια ανάμνηση της πρότερης αίγλης της, καθώς η σημερινή μορφή της πόλης αντικατοπτρίζει πλήρως την παρακμή στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία 25 χρόνια. Η Θήβα, μη εκμεταλλευόμενη την ευκαιρία της οικονομικής ευημερίας, λόγω της βιομηχανικής άνθισης στην ευρύτερη περιοχή τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, παρέμεινε στάσιμη σχεδόν σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικοπολιτικής δραστηριότητας αλλά και σε βασικότατες υποδομές. Τα αίτια είναι λίγο πολύ γνωστά, με βασικό γνώμονα την παντελή έλλειψη οράματος και ικανότητας από τους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης βέβαια ανήκει και στους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι ποτέ δεν τόλμησαν να διεκδικήσουν μια καλύτερη πόλη και κατά συνέπεια μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Παρόλο ότι ζούμε μια δύσκολη εποχή, που όλη η χώρα βιώνει τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και θα έμοιαζε τουλάχιστον ουτοπικό να αρχίσουμε να απαριθμούμε μεγαλόπνοα σχέδια και έργα, όπως κάνουν οι πολιτικοί, εμείς μπορούμε όμως να καταγράψουμε και να προτείνουμε μια σειρά από παρεμβάσεις, δράσεις και έργα χαμηλού κόστους, που θα βοηθήσουν τη Θήβα να αποκτήσει μια πιο σύγχρονη και φιλική προς τον πολίτη εικόνα.

Ξεκινώντας να απαριθμούμε τις προτάσεις μας, θα αναφέρουμε πρώτα τον καλλωπισμό της πόλης. Περιποιημένα παρτέρια με φυτά και λουλούδια, ομορφαίνουν αισθητικά το περιβάλλον στο οποίο ο πολίτης κινείται καθημερινά, επιδρώντας θετικά στη ψυχολογία του. Δεν είναι κάτι δύσκολο ή ανέφικτο. Ας βαφούν τα παρτέρια, ας φυτευτούν λουλούδια και δεντράκια, ας τοποθετηθούν κάδοι για τα σκουπίδια και σίγουρα πολλά θα αλλάξουν.

Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει σε όλες τις πλατείες, τους δρόμους και τις συνοικίες της πόλης και όχι μόνο στο κέντρο. Η σύγκριση με άλλες επαρχιακές πόλεις σε αυτόν τον τομέα ειλικρινά προκαλεί απογοήτευση. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αναλάβει παρόμοια ουσιαστική πρωτοβουλία -και όχι ημίμετρα- ο δήμος της Θήβας. Στο πλαίσιο του καλλωπισμού ας βελτιωθεί  ο φωτισμός σε δρόμους και πλατείες, ιδιαίτερα στις συνοικίες. Οι καμένες λάμπες είναι περισσότερες από αυτές που λειτουργούν.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε και την αναγκαιότητα για μια πιο καθαρή πόλη. Κατά γενική ομολογία, η πόλη δυστυχώς είναι βρώμικη. Είναι επιβεβλημένη η τακτικότερη αποκομιδή των σκουπιδιών, ο συχνότερος καθαρισμός των οδών, καθώς και η τοποθέτηση περισσότερων κάδων απορριμμάτων. Η καθαριότητα, εκτός από το γεγονός ότι συμβάλει στην υγιεινή όλων μας, θα βελτιώσει σημαντικά και την εικόνα της πόλης προς το καλύτερο. Μια εικόνα που βελτιώνεται σημαντικά όταν με μικρές κινήσεις, όπως η συγκομιδή των σκουπιδιών εκτός ωρών αιχμής, αποσυμφορήσεις τους κεντρικούς δρόμους και επιτρέψεις σε μια πόλη σαν τη Θήβα να θυμίζει… Αθήνα.

Άλλη σημαντική παρέμβαση που πρέπει να γίνει είναι στην οδική σήμανση της πόλης. Πινακίδες κατεστραμμένες, σβησμένες από την πολυκαιρία και τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα, ελλιπής διαγράμμιση στους δρόμους και διαβάσεις πεζών, έλλειψη πινακίδων τροχαίας σε πάρα πολλούς δρόμους και ιδιαίτερα στις συνοικίες της πόλης είναι εικόνες που αντικρίζουμε καθημερινά. Πρόσφατα αγοράστηκε από το δήμο μηχάνημα διαγράμμισης οδών. Η χρήση του είναι όμως από περιορισμένη, έως ανύπαρκτη ή τουλάχιστον δεν έχει γίνει αντιληπτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε ο σχολιασμός σας να μην είναι προσβλητικός καθώς και να μην αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση και για οποιοδήποτε σχόλιο δεν φέρει ευθύνη ο δ.