Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Προσφορά η εργασία μου, το ενδιαφέρον μου, η περιουσία μου...

Με αφορμή την πρωτοβουλία παράδοσης από πλευράς κου Κόλλια Νικόλαου της οικίας του στο κοινό ως δανειστική βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο στο Λεοντάρι, θα αναπτύξουμε σε επόμενο Φύλλο μορφές εθελοντισμού.

Μπορεί κάποιος να σκέφτεται ότι λόγω της καθημερινής οικονομικής κατάντιας, ουδείς έχει το μυαλό να δώσει, αλλά έννοια του είναι το πως θα πάρει ή πως θα κρατήσει αυτά που είχε. Γι’ αυτόν τον λόγο ο εθελοντισμός έχει αξία διαφορετική από αυτή που είχε μέχρι πρότινος που εξαντλούνταν στην πυρόσβεση ή το καθάρισμα μιας παραλίας. Τώρα θα χρειαστούν πολλά περισσότερα και ουσιαστικά πράγματα ώστε να κρατήσουμε ένα κοινωνικό επίπεδο. Έναν πολιτισμό ανάλογο της μόρφωσης που είναι σαφώς υψηλότερη από το ’12 ή το ’40.

Αυτές οι κινήσεις, λοιπόν, θα πρέπει να επικροτούνται και από τους απλούς πολίτες αλλά και να τις προστατεύουν από τη μιζέρια. Είναι ανάγκη, επίσης, να ευνοούνται και από την εκάστοτε δημοτική αρχή. Η τελευταία να γίνεται προστάτιδα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας ώστε να υπάρχει γόνιμη συνεργασία ώστε οι πολίτες να γίνονται ενεργοί και η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ να απολαμβάνει τα αποτελέσματα.

Ο καθένας μας μπορεί να προσφέρει εθελοντικά με διάφορους τρόπους:

Ø    Μέσα από το επάγγελμά. Δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε για όλα μελέτες και έργα (που κολλούν σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και πολιτικά κόστη), αλλά μέσα από συλλογικές πρωτοβουλίες μπορούν πολλά πράγματα να γίνουν. Π.χ. να κάνει ως μηχανικός μια μελέτη για κάποια ανάγκη. Να αναλάβει εργασίες, να εκπαιδεύσει…

Ø    Μέσα από τα ενδιαφέροντά. Για παράδειγμα κάποιος που ασχολείται με τη ζωγραφική και παρακολουθεί την τέχνη του, το μεράκι του, μπορεί αυτές του τις γνώσεις να τις μεταφέρει σε άλλους που θα ήθελαν να εισχωρήσουν σε αυτήν ή τουλάχιστον να βρουν άλλον έναν με τις παρόμοιες ανησυχίες.


Ø    Μέσα από κάποιον σύλλογο στον οποίο ανήκει (βλέπε Πολιτισμός) και ευελπιστούμε να συσπειρώνει και να αναπτύσσει πρωτοβουλίες.

Ø    Μέσα από την περιουσία του. Π.χ. κάποιος δωρίζει Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές στον Δήμο, κάποιος το σπίτι του, κάποιος το χωράφι του. Είναι αμαρτία να μην φτάνουν στους πολίτες. Ή οι πολίτες να μην το προστατεύουν.


Το 2011 έχει χαρακτηριστεί ως ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού, καιρός λοιπόν εκτός από τα λόγια… να γίνει και πράξη! Στα απλά και στα καθημερινά λοιπόν είναι που θα πρέπει ο εθελοντισμός να υπάρχει, ώστε να κάνουμε την κάθε μας μέρα όλο και καλύτερη. Ας μοιραστούμε γνώσεις, ιδέες και πράγματα ώστε όλοι μας να κερδίσουμε από αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε ο σχολιασμός σας να μην είναι προσβλητικός καθώς και να μην αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση και για οποιοδήποτε σχόλιο δεν φέρει ευθύνη ο δ.