Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Τι δομή έχει ο διαδρωμέας;

Ο διαδρωμέας παίρνει θέση στο φάσμα των χρωμάτων της κοινωνικής Ίριδας. Συμπληρώνει το παζλ που παλεύει να ολοκληρωθεί αέναα.

Το Πολιτών Εργαστήρι που δημιουργήθηκε θέλει να αποτελέσει ένα κομμάτι που έλειπε για να βοηθήσει στη συμπλήρωση (και, προφανώς, όχι ολοκλήρωση) του παζλ της κοινωνίας μας.

Ο διαδρωμέας, λοιπόν, δεν επιθυμεί να προτείνει ένα νέο Πολιτικό Σύστημα, αλλά τη βάση για ένα σύστημα Αξιών. Οραματίζεται κάθε πολίτη φορέα και κοινωνό αυτών των αξιών. Δεν στοχεύει σε καμίας μορφής οργανωμένη συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες. Είτε ιδιοτελής, είτε ανιδιοτελής.

Το ότι ο διαδρωμέας δεν έχει κάποια νομική μορφή με καταστατικό, συνδρομή κ.α. αποτελεί επιλογή μας ώστε να υπαγορεύεται η συμμετοχή μας από το πάθος και την ανιδιοτέλειά μας και όχι από την μηνιαία/ ετήσια συνδρομή μας. Η συμμετοχή στον διαδρωμέα δεν συνεπάγεται κάποια ατομικά οφέλη ή ειδικά προνόμια αλλά συλλογικό δούναι και λαβείν απόψεων, εμπειριών, γνώσεων και ταλέντων.

Αυταπόδεικτη πραγματικότητα αποτελεί το ότι είναι πιο δύσκολο και πιο βαθύ το να ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ στο βίωμα του Πολίτη χωρίς τη “βία” νόμου οικονομικού ή συνταγματικού αλλά ΗΘΙΚΟΥ. Το να μην είσαι Πολίτης κάθε 4 χρόνια. Να είσαι κάθε μέρα. Απλά με το να ακούς και να μοιράζεσαι τη γνώση σου με τους άλλους που ακούν.

Θεωρούμε, επίσης, πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε εδώ και τώρα ότι ο διαδρωμέας δεν υποκαθιστά υφιστάμενους ή μελλοντικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους. Αντιθέτως, επικροτεί και παροτρύνει κάθε πρόσωπο να συμμετέχει σε αυτούς. Θεωρούμε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να συμμετέχει κάποιος σε ό,τι προωθεί τις αξίες που πιστεύουμε.

Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΛΟΓΙΚΟ να έρθει στο νου σας, στο συνειδητό και στο υποσυνείδητό σας, ότι ο διαδρωμέας υποκρύπτει διεκδίκηση κάποιας Αρχής ή την ύπουλη καταστροφή κάποιων Πολιτιστικών/ Αναπτυξιακών Συλλόγων. Η μόνη μας “ατζέντα” είναι η σύνθεση και η συνεργασία. Η αλληλεγγύη.

Πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα για να πούμε ότι στο Εργαστήρι αυτό δεν επιβάλλεται σε κανέναν η άποψη κάποιου ή κάποιας πλειοψηφίας. Το ότι διαφωνεί κάποιος με τους πολλούς ή τους περισσότερους δεν τον καθιστά εκτός νυμφώνος. Ένα Εργαστήρι συνεπάγεται την ύπαρξη διεργασίας. Και, συνεπώς, σε καμία περίπτωση μονομερούς «εργασίας». Σε ένα Εργαστήρι πλάθεται κάτι μέσα από τη σύνθεση και τον σεβασμό.

Είναι προφανές ότι το πιο ευτυχές αποτέλεσμα μιας διεργασίας είναι η ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Μια κατάσταση που μπορεί να αγγιχθεί όταν μιλούμε για τις ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ αξίες που έχουν απολεσθεί ή ουδέποτε υπάρξει. Όταν συγκεκριμενοποιούμε τα μέσα μέσω των οποίων υλοποιούνται και παίρνουν σάρκα και οστά οι Αξίες, τότε σίγουρα θα υπάρχουν από μικρές έως τεράστιες διαφοροποιήσεις. Αυτό δεν σταματά τη διαδρωμή που ξεκινήσαμε. Αντίθετα, βοηθάει τον καθένα μας να πλουτίσει με επιπλέον επιχειρήματα την άποψή του. Ίσως και να αποκτήσει ΑΠΟΨΗ. Εδώ προβάλλονται θέσεις. Τεκμηριωμένες θέσεις. Δομημένες σκέψεις. Εφαρμοστέα οράματα, πεζά ή βαθυστόχαστα.

2 σχόλια:

  1. ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΥΧΑΙΝΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΜΕΣΑ.ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΩΝ Κ.Λ.Π ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ,ΑΡΑ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ.ΤΟ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΣΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ(ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ)ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΝΑ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ,ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ,ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ,ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ Μ'ΕΝΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Ανώνυμε, σε ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές και ελπίζουμε να μοιραστείς μαζί μας τις σκέψεις σου. Είναι πολύτιμες.

    Ο δ εμπεριέχει σαφώς την πολιτική εντός του. Για αυτόν τον σκοπό δημιουργήθηκε.

    Ως συλλογικότητα δεν έχει σκοπό να λάβει μέρος σε καμία εκλογική ή πολιτιστική (με την καθημερινή έννοια) διαδικασία. Προφανώς, ουδείς μπορεί να εμποδίσει κανέναν συμμετέχοντα στον δ να λάβει μέρος σε αυτές.

    Ο σκοπός του περιγράφεται στο πρώτο άρθρο και το πλαίσιο ιδεών στα επόμενα.

    Θα χαρούμε να μοιραστείς τις απόψεις σου και για το περιεχόμενο των Πυλώνων αυτών.

    Εις εκ των δ
    (διαχ. ιστολογίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε ο σχολιασμός σας να μην είναι προσβλητικός καθώς και να μην αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση και για οποιοδήποτε σχόλιο δεν φέρει ευθύνη ο δ.