Ζούμε σε μια εποχή που ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής αυξάνεται ραγδαία γεγονός που καθιστά αναγκαία και την χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής (ΤΠ) και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προγράμματα που υφίστανται στον χώρο της, όπως εκείνο της «Ψηφιακής Σύγκλισης», δείχνουν πως τείνει όλο και περισσότερο με προθυμία στις προκλήσεις και τα εργαλεία της σύγχρονης εποχής.
Θα πρέπει όμως να δοθεί προσοχή στο γεγονός πως οι ΤΠ προκαλούν μετασχηματισμούς, απαιτούν αλλαγές και κατ’ επέκταση τις επιφέρουν. Συμβαδίζουν με την αναδιοργάνωση και τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών και των παρεχόμενων υπηρεσιών χωρίς να διαχωρίζονται από αυτές. Η εισαγωγή τους σίγουρα θα επιφέρει δυσκολίες όμως προσφέρουν μια ρεαλιστική δυνατότητα αναβάθμισης της δουλειάς όλων μέσα στο Δήμο και κυρίως της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται στους δημότες. Άλλωστε, όλα δείχνουν πως όπως ένας σύγχρονος Δήμος δεν μπορεί πια να λειτουργήσει χωρίς ηλεκτρισμό, ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, έτσι δεν θα μπορεί και στο άμεσο μέλλον να λειτουργήσει χωρίς τη δυνατότητα διαρκούς πρόσβασης όλων στην ψηφιακή πληροφορία και την ηλεκτρονική επικοινωνία.
Σε αυτό το σημείο εισέρχεται η ανάγκη δημιουργίας και ανάπτυξη ευρυζωνικού ασύρματου δικτύου για την παροχή ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε επιλεγμένα σημεία αρχικά (πολυσύχναστα σημεία) και αργότερα σε ολόκληρο το Δήμο (Αλιάρτου) που θα επιτρέψει στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τις παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και να έχουν και διαδραστική ηλεκτρονική επικοινωνία με αυτόν.
Ταυτόχρονα η ανάγκη των μαθητών να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για εκπαιδευτικούς σκοπούς όλο και αυξάνεται αφού οι ΤΠ εισάγονται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό στην διαδικασία της εκπαίδευσης. Άρα λοιπόν η ανάπτυξη ασύρματου δικτύου για την παροχή ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο θα διευκολύνει πολίτες του Δήμου διαφόρων ηλικιών. Ωστόσο, μπορεί για τέτοια ζητήματα τεχνολογικής φύσης να εγείρονται εμπόδια για μιαάμεση ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων. Το κυριότερο, όμως, εμπόδιο είναι η οικονομική στενότητα που διάγει ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος.
Με δεδομένο την οικονομική αυτή δυσπραγία πρέπει η συλλογική δράση να υποκαταστήσει την ιδιωτική αδυναμία. Με πιο απλά λόγια, οι απαιτήσεις των σχολικών και πανεπιστημιακών προγραμμάτων θεωρούν δεδομένη την πρόσβαση στο διαδίκτυο από το… σπίτι. Το τελευταίο δεν είναι εύκολο όταν μια οικογένεια καλείται να ανταπεξέλθει στο ακριβό σπορ της δημόσιας παιδείας.
Στο σημείο αυτό πρέπει να ενεργοποιηθεί η δημοτική αρχή κατ’ αρχάς εγκαθιστώντας Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές με πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.
Σχετικά με την πόλη της Θήβας, όπως αναφέρεται και στην ενότητα Πολιτισμός του παρόντος Φύλλου η αξιοποίηση της Δρακείου Βιβλιοθήκης θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τέτοια παροχή. Βέβαια, ο εν λόγω Δήμος έχει ήδη προχωρήσει στην παροχή δωρεάν ασύρματης σύνδεσης στο διαδίκτυο σε 11 σημεία της πόλης. Όμως, η εργασία του μαθητή δεν ολοκληρώνεται στο Δικαστικό Μέγαρο. Είναι αχάριστο, όμως, να λέμε ότι δεν έγινε μια πολύ καλή αρχή. Αν δεν ποντάρουμε στην εκπαίδευση, θα ποντάρουμε στην εγκληματικότητα και την υπανάπτυξη.
Το όραμα και η προοδευτική εικόνα είναι αυτή πόλεων που εκμεταλλεύτηκαν Ευρωπαϊκά Προγράμματα ή Πανεπιστημιακές εφαρμογές και όπου η ηλεκτρονική διασύνδεση (και όχι μόνο) έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας. Το πρώτο βήμα είναι εδώ. Και είναι έτοιμο. Το τέρμα του δρόμου είναι εκεί και περιμένει όσο χρειάζεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε ο σχολιασμός σας να μην είναι προσβλητικός καθώς και να μην αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση και για οποιοδήποτε σχόλιο δεν φέρει ευθύνη ο δ.